Pui de bani. Dobanzile la depozitele in lei au ajuns la 12,5% pe an, iar la cele in valuta, pana la 6,5% pe an Avantaje. Tot mai multe banci incearca sa-si atraga clientii cu dobanzi ce cresc gradual, de la o luna la alta sau semestrial Mark Robert Dupa ani intregi de scadere a dobanzilor la depozite, de la circa 12% in 2003 la 7-8% in 2006, cateva banci revin pe piata cu procente mai mari. Alpha Bank, Bancpost, BRD si Procredit Bank se numara printre bancile care au majorat simtitor, in ultimele saptamani, dobanzile la depozitele de economii.
La Alpha Bank, pentru depozitele constituite pe un an de zile, dobanda porneste de la 5% pentru depozitele in lei in prima luna si se ajunge la 12,5% in luna a 12-a. Suma minima de constituire a depozitului este de 1.000 de lei. Practic, pentru fiecare 1.000 de lei depusi, banca va ofera 100 de lei la sfarsitul fiecarui an. Si Bancpost are un depozit pentru lei cu o dobanda crescatoare de la o luna la alta. Ea incepe de la 4% si ajunge la 10%, suma minima de constituire a depozitului fiind de 500 de lei. La un depozit de 1.000 de lei, castigul anual este de 100 de lei
La Alpha Bank, dobanda pentru depozitele in euro porneste de la 2% si ajunge la 6,5% pe an. Un depozit cu dobanda in trepte, constituit pe o durata de 3 ani, este oferit si de BRD. Dobanda se capitalizeaza la fiecare 180 de zile si este aceeasi pentru euro sau dolari: 3% in primul semestru si ajunge treptat la 4,5% in al saselea semestru. Si Procredit Bank ofera mai nou dobanzi in trepte pentru depozitele in euro sau dolari. Astfel, pentru depozitele in euro, dobanda este intre 4% si 5,25%, iar la depozitele in dolari, intre 3,10% si 6%. Suma minima de constituire pentru aceste depozite este de 500 de euro, respectiv 500 de dolari.
La depozite, Alpha Bank si Procredit Bank nu percep comisioane de administrare, dar, potrivit Conso.ro, percep un comision de retragere de 0,35%, respectiv 0,5%, din fiecare suma retrasa. Bancpost practica un comision de administrare lunar al depozitului de 3,5 lei, iar BRD, de 0,5 euro. La retragerea de numerar, BRD va taxeaza cu 0,5%, iar Bancpost, cu 0,6% din suma.